Prepoznatljivo ime u svijetu drvne industrije

Ramex d.o.o. je kompanija osnovana 1992. godine. U svom početku rada se isključivo bazirala na primarnoj preradi drveta – rezanjem jelove građe, te proizvodnjom lamperije, brodskog poda i parketa. Krajem devedesetih godina prošlog stoljeća Ramex ulaže u izgradnju novih proizvodnih kapaciteta, nakon čega počinje sa finalnom preradom drveta. U svom cilju ostvaruje značajan rezultat i postaje jedan od ključnih faktora u drvnoj djelatnosti i prodaji na prostoru Bosne i Hercegovine, a na evropskom tlu ostvaruje ogroman iskorak u stvaranju saradnje sa švedskim gigantom IKEA.

Modernizacijom, razvitkom i potrebama tržišta Ramex d.o.o. svoju proizvodnju danas u najvećem dijelu bazira na dječijem namještaju, pri čemu se koriste lakovi na vodenoj bazi. Razlog tome jeste što sigurniji i kvalitetniji proizvod, te sigurnost po zdravlje najmlađih naraštaja. Kompletan asortiman namještaja se radi po ugovorenom poslu za renomirane kupce diljem Evrope u najvećem postotku, te i osjetno prisustvo na području Amerike i Azije.

Ramex je pojam koji danas označava ključ i snagu drvne industrije Opštine Kladanj, ali i značajan faktor privrednog razvoja ove opštine. Kvalitet, ekološka osviještenost (FSC 100%) i odnos ka radnicima, doveli su kompaniju do posebnog statusa na svjetskoj mapi drvnih prerađivača i prodavaca.

U cilju povećanja svijesti o važnosti očuvanja okoline, prirodnih bogatstava i ljudskih života, kompanija Ramex na čelu sa glavnim timom je odlučila potpuno zaokružiti proizvodni proces, te u potpunosti ukloniti negativan ekološki uticaj. Princip očuvanja se bazira na tome da sav otpad koji nastane tokom proizvodnje biva prerađen i pretvoren u piljevinu od koje se izrađuje ekološko gorivo briket i pelet.

Briket je jedan od proizvoda u asortimanu proizvodnje kompanije Ramex, a svojom kvalitetom je postao zlatni proizvod evropskog tržišta, te ga možete pronaći u velikim prodajnim centrima na području Austrije, Njemačke, Italije i Slovenije.

Pored briketa, izrazito važan segment proizvodnje i prodaje podrazumijeva postojanje peleta koji se na tržištu iskazao kao jedan od najboljih. Čista proizvodnja, adekvatna obrada stvaraju idealan proizvod koji kupci prepoznaju.

Ramex trenutno upošljava više od dvije stotine radnika, koji rade u tri proizvodne linije, od kojih je jedna usmjerena na primarnu preradu drveta, a druge dvije na finalnu preradu drveta. Odnos ka radnicima predstavlja ključ uspjeha i kvalitetnog napretka kompanije i njenog odnosa ka zajednici. Zapošljavanjem lokalne radne snage, stvara se jaka zajednica i pruža mogućnost stranih investicija i razvitka zajednice, ali i regiona koji biva prepoznat kroz reprezentativan i pouzdan rad kompanije Ramex.

Cilj je postavljen dugoročno; kroz buduće godine i nove generacije koje će postati snažna radna snaga drvnog sektora, te u skladu s time Ramex d.o.o. svoje proizvodne kapacitete konstantno proširuje, unaprjeđuje i modernizuje, a samim time se povećava i broj uposlenika. Cilj kompanije je stvoriti i zadržati proizvod dobrog kvaliteta, konstantno povećavati zadovoljstvo svih uposlenika, te stvarati zdravu okolinu i uspješno poslovanje, u saradnji sa lokalnom zajednicom. Uspješnost gore navedenog pristupa i kvalitete rada u ostvaranju ciljeva se ogleda u činjenici da je kompanija Ramex d.o.o. nakon dugogodišnjeg rada i postojanja, od 2022. godine stupila u realizaciju velikog projekta proizvodnje dizajnerskog namještaja, a koji je dizajniran i rađen isključivo od strane bosanskohercegovačkih dizajnera, domaćih prirodnih sirovina (FSC 100%) i radne snage.

Zahvaljujući ovakvom pristupu kompanija Ramex ima svoje mjesto u svjetskoj industriji namještaja i zajedno sa svojim zaposlenim gradi stabilan i prepoznatljiv brend na svjetskoj i evropskoj mapi.

Preduzeće „Ramex” doo je najveća kompanija u Kladnju, koja zapošljava oko 350 radnika, bavi se proizvodnjom namještaja i već 15 godina radi za Švedsku kompaniju Ikea.

Misija

Naša misija je graditi i održavati dugoročne odnose sa našim kupcima, nudeći im inovativne i kvalitetom zagarantovane proizvode, prilagođene njihovim potrebama. Naše poslovanje je usmjereno ka stalnom razvoju, ulaganju, poštivanjem društvene, ekološke i ekonomske dimenzije održivog razvoja, omogućavanje kvalitetne i sigurne uslove za rad našim zaposlenicima, zarad napretka, ali i ostvarivanja profita, kako iz ličnih interesa, toliko i zbog dobrobiti lokalne zajednice, ali i kompletnog društva u kojem živimo i poslujemo.

Vizija

Vizija našeg društva proizilazi iz namjere da budemo moderna, inovativna i od povjerenja međunarodna firma, a prije svega da budemo poželjan poslodavac svim zaposlenicima, trenutnim i budućim. Razvijamo prepoznatljivu i priznatu drvnu marku širom svijeta, koja se dalje mnogim klijentima predstavlja kao sinonim za kvalitet, efikasnost, te kao pouzdan dobavljač i društveno odgovorna firma. Naša vizija također se ogleda u proširenju proizvodnje, odnosno uvođenjem novih linija u proizvodnom procesu, koji će stvoriti dugoročan uspjeh u budućem poslovanju.

27

Godina postojanja
Firma je osnovana 1992. godine.

3

Kontinenta
Namještaj se prodaje diljem Evrope, Amerike i Azije

350

Zaposlenih
Neki kratki opis

3000 T

Otpada
prerađenog u gotovi proizvod

 • Pozovite nas

  Telefonska centrala: +38735621490
  Prodaja: +38761189391
  R&D: +38762913790

 • Adresa

  Gojakovići 17
  75280 Kladanj
  Bosnia i Hercegovina

 • Radno vrijeme

  ponedjeljak – petak
  07:30-16:00

  © Ramex - All rights reserved